"Бомбардування любов'ю": від теорії до практики

18.01.2016 16:28

"Бомбардування любов'ю": від теорії до практики

Існує безліч різних методів виховання, вивченню яких можна було би присвятити роки життя. Серед них є й дуже поширені, наприклад, авторитарне виховання і протилежне йому безстресове виховання. Однак мало хто з батьків чув про існування так званого методу «Бомбардування любов'ю». Ідентичне словосполучення можна зустріти в контексті вивчення маніпулятивних практик, що використовуються різними сектами. Але в даному випадку мова йде про найщиріший і позитивний контекст. Що ж, давайте разом надолужимо втрачене й дізнаємося про цей метод.

Сама назва дещо прочиняє нам завісу таємниці. Але ж як, власне, можливо бомбардувати любов'ю? Яким чином, коли й чи варто взагалі, виходячи з ідеї даного методу, застосовувати будь-які обмеження?

Олівер Джеймс з любов'ю до дітей

Метод виховання «Бомбардування любов'ю» був створений британським дитячим психологом Олівером Джеймсом. Мета цього методу, як ми й здогадуємося, – проявити у ставленні до дитини якомога більше любові. При цьому справа не тільки в покращенні самопочуття малюка. «Бомбардування любов'ю» несе в собі цілий ряд ще й інших позитивних ефектів виховання і, що найважливіше, допомагає долати всілякі труднощі на шляху розвитку дитини, а саме:

  • «Бомбардування любов'ю» допомагає дітям, в яких існують проблеми з керуванням своїми негативними емоціями. Тобто чудово підходить для дітей, які впадають в істерику, не справляються із власною агресією або спалахами гніву.
  • Даний метод також добре діє й на стан психічної сфери дітей, які відчувають страхи. Такі малюки часто бувають відокремленими, боязкими й несміливими, а ночами іноді їх мучать жахи. «Бомбардування любов'ю» дуже допомагає таким дітям.
  • Як стверджує британський фахівець, його метод також добре себе зарекомендував як метод покращення стану здоров'я дітей з діагностованою психомоторною гіперактивністю, тобто із синдромом дефіциту уваги з гіперактивністю.
  • Діти, які часто «бомбардуються» любов'ю, більш глибоко відчувають безпеку й мають більш низький рівень стресу. Як підкреслює автор даного методу, це відбувається завдяки тому, що дитина забезпечується великою кількістю безумовного прийняття себе, що проявляється безпосередньо під час періодів «бомбардування любов'ю». Інакше кажучи, метод діє в інтересах кожної дитини, а не лише тієї, котра має певні «проблеми».

Звучить цікаво, правда? Тепер давайте з’ясуємо, у чому, власне, полягає така «атака любов'ю».

Дитина в центрі уваги – ось у чому полягає «бомбардування любов'ю»

«Бомбардування любов'ю» повинно бути виливом любові на дитину практично у прямому розумінні цього слова. Батькам необхідно робити все те, що асоціюється в них з вираженням почуття любові, – обнімати, цілувати, лоскотати й погладжувати. Але головним чином – концентрувати всю свою увагу на дитині.

Олівер Джеймс підкреслює, що щодня необхідно «бомбардувати» дитину любов'ю протягом тридцяти хвилин. Здавалось би, нічого складного, правда? Однак якщо ми уважно проаналізуємо свої повсякденні клопоти, то це вже не буде виглядати таким простим. Часто в поспіху ми ставимося до дітей, як до маленьких перешкод, визначаючи їм завдання таким чином, щоб вони просто не заважали нам виконувати наші повсякденні обов'язки. «Іди подивись мультик, пограємо з тобою пізніше... пограй поки що із сестричкою» – усі ми прекрасно знаємо ці прийоми. І на практиці виявляється, що навіть тридцяти хвилин нам так і не вдається викроїти для нашого малюка.

Ураховуючи основну ідею методу «Бомбардування любов'ю», ми повинні бути більш свідомими, коли перекладаємо час спільних ігор на пізніше. В якийсь момент дня ми повинні рішуче сказати собі: «Стоп, зараз саме час для нас з малюком». Отже, піти й розташуватися з дитиною, наприклад, на килимі, побавитися з нею або взяти з собою на кухню та під «прикриттям» спільної роботи порозмовляти, концентруючи на дитині всю повноту своєї уваги. Можна також використовувати час перед сном або час прогулянок – сенс у тому, щоб дитина почула «я люблю тебе» й відчула ці слова завдяки вашому лагідному ставленню. І жодної напруженості або награності – усе повинно йти від серця!

Походи в контексті «бомбардування любов'ю»

Автор цієї багатообіцяючої теорії крім щоденних «порцій» ніжності рекомендує також походи, виїзди й т. п., орієнтовані безпосередньо на зміцнення відносин з малюком. Необхідно підкреслити, що мова йде про короткі, максимум дводенні вилазки, а не двотижневі, наприклад.

У ході таких поїздок вся ваша енергія повинна бути зосереджена на дитині. Це вона повинна вибирати, чим ви будете займатись, як радіти й розважатись, вам же необхідно дозволити їй порушити повсякденні правила (звісно, у межах розумного: наприклад, дитина в якості винятку може спати поруч з вами, але, як і раніше й незмінно, вона не може вас ударити). Мова йде про те, щоби створити дитячо-батьківський пакт, заснований на тому, що взагалі-то іноді ми можемо зробити виняток з нудного повсякденного життя й насолодитися собою та один одним. Щось у стилі «сьогодні ми ходимо весь день у піжамах і на сніданок їмо млинці з шоколадом, ось так-то».

Для того щоб «бомбардування любов'ю» принесло очікувані результати, батьки повинні встановлювати певні межі, і, що особливо важливо, дитина завжди повинна знати й розуміти, що порушення правил на виїзді має винятковий характер, отже після повернення додому старі домовленості (правила й обмеження) знову увійдуть у силу. Якщо дитина поки ще не може цього зрозуміти, варто обмежити «бомбардування любов'ю» лише частими поцілунками, обіймами й запевненням у любові.

—————

Назад


Контакт

Mach mit! від Десятник



https://www.facebook.com/tanja.swit